Back to top

Over ons: Batuque Capoeira

Onze groep heet Batuque Capoeira Holland, in 1995 opgericht door mestre Vladimir Frama (uit Ceara, Brazilië). In vijfentwintig jaar is Batuque Capoeira uitgegroeid tot een dynamische en professionele groep met een passie voor Capoeira en Braziliaanse cultuur. Dat Capoeira voor iedereen is, bewijst de samenstelling van de groep: beoefenaars van 4 tot 70 jaar van alle achtergronden en nationaliteiten. Capoeira geeft ons bewegingsvrijheid, fysieke uitdaging, muziek, veel energie en een levensfilosofie. De positieve vibe van Capoeira willen we daarom maar al te graag over brengen in onze workshops en shows!

Spel, dans of vechtkunst?

Capoeira heeft haar eigen logica en unieke lichaamstaal. Twee spelers dagen elkaar uit in een cirkel van medespelers die muziek maken: de roda. Een soepele aanval, meestal een draaitrap, wordt ontweken door weg te duiken of mee te draaien. Door slim en creatief te spelen kan de tegenstander uiteindelijk worden klemgezet, onderuit geveegd of met controle geraakt. Acrobatiek maakt het spel nog mooier en spectaculairder. Toch is Capoeira geen wedstrijd op zich: het doel van de cirkel is om met de hele groep een positieve energieke sfeer op te roepen waar alle spelers zich van hun beste kant kunnen laten zien.

Muziek

De muziek geeft energie en richting aan de twee spelers die elkaar midden in de cirkel uitdagen. Belangrijkste instrumenten zijn de berimbau, een Afrikaans booginstrument met één snaar en een kalebas als klankkast; de atabaque, een grote drum; de pandeiro, een tamboerijn, en de agogo, een dubbele bel.

De liedjes die in de cirkel worden gezongen gaan vaak over het spel, levenswijsheden, oude meesters, de slaventijd, en Brazilië. Veel liedjes heben een poetische of filosofische inslag en een dubbele bodem. Capoeira wordt gespeeld in een uniform: meestal een witte broek en shirt. Maar een spontane roda zonder uniform is net zo goed toegestaan: flexibiliteit is de grote kracht van Capoeira.